wróć z powrotem   

Surykatki na zdjęciach
 

Obserwowanie meerkatów w naturalnych warunkach to wyjątkowe przeżycie. Powodem tego jest nie tylko ich wygląd, ale przede wszystkim ich zachowanie i sposób, w jaki się ze soba kontaktują. Często można spotkać filmy o zwierzętach, gdzie surykatki mówią ludzkimi głosami. Poruszanie się ich oraz gesty łapkami są idealne do zastosowania tego triku. Szczególnie popularne są takie filmy w branży reklamowej, gdzie potencjalni klienci z uśmiechem na twarzy czekają na aktualne oferty.

 

Surykatki żyją w grupach rodzinnych i mają mocno wykształcony instynkt współżycia socjalnego. Przez ich pionową pozycję, w której obserwują otoczenie, są one idealnym motywem do parodiowania ludzi. W ogrodzach zoologicznych żyją one, podobnie jak na wolności, na terenie mało zadrzewionym, z suchym podłożem o małej ilością trawy. Ich ojczyzną jest Republika Południowej Afryki, gdzie zasiedlają najchętniej suche obszary sawanny. Surykatki należą do gatunków zwierząt, które nie są jeszcze zagrożone wyginięciem. Prawdopodobnie dzięki temu, że ich mięso nie nadaje się do spożycia i globalne ocieplenie nie ma na nie negatywnego wpływu. Również ich zasoby pokarmowe, insekty i pająki, są w zasadzie nie ograniczone. Ich schronienia to podziemne nory, które w celu zapewnienia kontaktów socjalnych, są ze sobą połączone tunelami. Przy budowie tych podziemnych labiryntów następuje podział pracy poszczególnych osobników rodziny. Przy wejściu stoi zawsze dwóch lub trzech osobników, krórzy mają za zadanie ostrzeganie przed zbliżającym się wrogiem. To szalenie interesujące zachowanie się można zaobserwować również w ogrodzie zoologicznym.
Surykatki odżywiają się, jak już wspomniałem, insektami występującymi masowo w Afryce. Na ich talerz trafiają także od czasu do czasu ptaki, jaja i mała gadzina. Ciąża trwa około 77 dni. Po upływie roku zwierzęta są już dojrzałe płciowo. W pierwszych dwóch miesiącach życia, surykatki są karmione mlekiem matki, a w późniejszym czasie są one uczone polowania i łapania owadów. Matka może wychować do trzech miotów w ciągu jednego roku. To jest tylko dlatego możliwe, ponieważ cały klan wspiera rodziców w odżywianiu i wychowywaniu młodego pokolenia..

 

 

Dane teleadresowe - info@kostenlose-fotos.eu